Sikkens - историята на един успех

От своето основаване през 1792 г. насам нашата компания е постигнала много: растеж чрез покачващо се търсене, крупно развитие и важни сливания. Изградете си сами представа за най-важните дати от нашата история:


1792 г.

Живеещият в Гронинген художник Вирт Вилем Сикенс започва да произвежда сам лакове и да ги продава на свои колеги художници и други клиенти. Така се ражда търговската марка Sikkens.

 

1837 г.
Геерт Вилем, който поема дейността от баща си, включва своя зет Вилем Пенаат в производството на лакове. Така била създадена фирмата G. W. Sikkens & Co. – име, което скоро се превърнало в синоним на качество и занаятчийско майсторство.

 

1869 г.
Построена е първата фабрика, която се намира извън Гронинген. Скоро след това следва изграждането на втора в град Емден, за да се задоволи нарастващото търсене и в Германия.

 

1903 г.
Откриване на следваща фабрика в Хелпман, промишлената зона на Гронинген. По-късно комплексът бил допълнен от лаборатория за контрол на качеството и за разработване на нови продукти.

 

1928 г.
Sikkens въвежда целулозния лак, който се произвежда в специална фабрика. Новият лак за нанасяне чрез впръскване се използва особено много в промишлеността.

 

1934 г.
Със синтетичния лак Rubbol AZ настъпва нова ера в бояджийската дейност. Още тогава Sikkens информира представители на целия бранш за модерни продукти и методи на нанасяне.

 

1939 г.
Цялата фирма се премества от Гронинген в Сасенхайм. Sikkens използва принудителната пауза по време на Втората световна война, за да разработи изкуствени смоли в своите лаборатории.

 

1947 г.
В резултат на развойната дейност през войната се създава фабриката за изкуствени смоли „Синтез“, която днес се нарича Akzo Nobel Kunstharze. Освен това Sikkens въвежда ефикасен план за поддръжка, който осигурява дългосрочната защита на сградите и спестява допълнителни разходи.

 

1957 г.
Разработване на немския пазар чрез откриването на първото предприятие в Пиненберг в близост до Хамбург. Същевременно, през 50-те и 60-те години на миналия век Sikkens закупува известни фабрики, като Alpha Wandfarbe, Flexa Heimwerkefarben, Smits' Bautenlacke und nautische Farben, както и Cetabever Beize. Открити са нови производствени предприятия в Белгия, Швеция, Италия и Германия. Всички производствени предприятия заедно с фабриките за суровини, като „Синтез“, съставляват холдинговото дружество Sikkens.

 

1962 г.
Към групата на Sikkens се присъединява Koninklijke Zout Kette (KZK).

 

1965 г.
Осъществява се сливане с Koninklijke Zwanenberg Organon (KZO).

 

1969 г.
След това KZO се обединява с AKU – Algemene Kunstzijde Unie, така възниква Akzo. В Германия е закупена фабриката за бои Lesonal, а във Франция – Astral. Заедно с групата Sikkens те формират Akzo Coatings. Така се поставя основата на растежа в Западна и Източна Европа, в Северна и Южна Америка, а също в Азия и Африка.

 

1993 г.
Akzo се слива с шведското дружество Nobel, което от 1871 г. насам се специализира в производството на лакове и политури. Създава се Akzo Nobel. Изпитаните марки, като лаковете Rubbol, лазурните лакове Cetol, боите за стени Alpha, са запазени, както и тяхното доказано качество от 1792 г насам.

 

2000 г.
Бизнес дейността на промишлените покрития за дървесина вече се поема от AkzoNobel Industrial Finishes.

 

До 2010 г.
Въвеждане на различни иновации и концепции, като например технологията Duraflex, технологията на улавяне чрез йони или концепцията за гаранция LONGLIFE.

 

2011 г.
Disney и McDonald‘s избират Sikkens за глобален доставчик на покрития за дървени строителни материали.

 

2013 г.
От бизнес направлението Sikkens Holzbau се ражда Sikkens Wood Coatings, за да бъдат поставени в центъра вниманието към и опитът по отношение на покритията за дървесина.