Идеалната комбинация от дълготрайност и естествен вид

Система за за прозорци с дограма от алуминий и дърво

 

Модерната архитектура, но също така и тенденцията към пасивно използване на слънчевата енергия и към ниско строителство налагат все повече изискването за прозорци с голяма площ. Прозорците с дограма от алуминий и дърво правят това възможно и в допълнение предлагат значителни предимства: висока устойчивост, много добра топлоизолация и множество варианти за изпълнение. Те се поддържат лесно и са с особено дълъг живот. Sikkens Wood Coatings предлага оптималното покритие за защита на прозорците и атрактивни варианти за цветово оформление.

Дървото и алуминият са силен екип:

Дървесината не само поема статичната функция, но като естествен материал добавя също така и чувство за уютна обстановка. Алуминият предлага защита от атмосферни влияния, което гарантира устойчива здравина. Така прозорците достигат до най-висока степен на сигурност спрямо климатични въздействия, а също така и ефективна защита от пожари, тъй като са устойчиви на огън за по-дълъг период от време-

 

Изключителна стабилност и дълъг живот
Ефективната защита чрез алуминия се обединява със здравината на дървесината и в резултат прозорците с дограма от алуминий и дърво се радват на особено дълъг живот. Има обаче и други предимства: Чрез ясното разграничаване на материалите и функциите различната степен на разширяване при нагряване не представлява проблем по отношение на сглобките и при големи температурни колебания. Напротив: тъй като дървесината на практика не реагира с промени в размерите при температурни разлики, отварянето на фугите не стои като проблем.

 

Освен това прозорците с дограма от алуминий и дърво предлагат творческа свобода, каквато не съществува при никоя друга комбинация от материали. С новаторските лазурни лакове CETOL® и изключителните лакове RUBBOL® се гарантира идеална защита на повърхността и хармонично, много точно съгласуване при цветовото оформление.

 

Примери за системи покрития за комбинации от дърво и алуминий*

 
 
 
 
Импрегнант
Грунд
Междинно покритиеКрайно покритиеПрозрачни
Иглолистна дървесина и
меранти
Други тропически и широколистни
дървесини
CETOL® WP 562 BPD**
CETOL® WP 566 CETOL® WP 566
CETOL® WM 665
CETOL® WM 675
CETOL® WM 680
CETOL® WM 610
CETOL® WM 675
CETOL® WM 680
CETOL® WF 973
CETOL® WF 950
CETOL® WF 955
CETOL® WF 980
CETOL® WF 973
CETOL® WF 950
CETOL® WF 955
CETOL® WF 980
Защитни
Иглолистна дървесина и мерантиДруги тропически и широколистни
дървесини
CETOL® WP 562 BPD**
RUBBOL® WP 194 RUBBOL® WP 194
RUBBOL® WM 270***
RUBBOL® WF 378
RUBBOL® WF 380

CETOL® WM 270
CETOL® WF 373
CETOL® WF 375
CETOL® WF 378
CETOL® WF 380
CETOL® WF 373
CETOL® WF 375
CETOL® WF 378
CETOL® WF 380

 

*

Посочените тук системи покрития са само примерни. Моля, имайте предвид съответните технически инструкции и потърсете консултация от търговски представител на Sikkens Wood Coatings или на място.

**

Съгласно DIN 68800-3 (версия: февруари 2012 г.) при комбинацията от алуминий и дърво се препоръчва само импрегниране срещу синя плесен. Това може да се извърши след уговорка с възложителя с Cetol® WP 562BPD.

***

За междинно покритие при лиственица препоръчваме Cetol® WM 675/WM 680 вместо Rubbol® WM 270.